11/12/2018

Accordeon

120-bas Pigini pianoklavieraccordeon

Een accordeon is een muziekinstrument dat vanwege de manier van geluidvoortbrenging tot de aërofonen wordt gerekend. Op basis van de bespeling is het een toetsinstrument. Het instrument wordt accordeon genoemd vanwege de constructie van het mechaniek van de linkerhand. Door een matrix van stangen en knoppen wordt een drietal tonen tegelijk geproduceerd, een akkoord.

De accordeon werkt volgens hetzelfde principe als de mondharmonica. De lucht wordt hier echter aangevoerd door een balg. In de kast zitten de tongen die het geluid voortbrengen. Wanneer een toets of knop wordt ingedrukt, stroomt de lucht langs een of meer tongen, waarbij deze gaan trillen en het geluid ontstaat.

De accordeon wordt vaak verward met andere instrumenten die gebaseerd zijn op het gebruik van doorslaande tongen, zoals de trekzak, de melodeon, de harmonica, de concertina en de bandoneon. De accordeon is echter niet wisseltonig; bij de accordeon wordt bij trekken en duwen dezelfde toon geproduceerd.

Er zijn accordeons in vele formaten. De grootte van het instrument wordt o.a. uitgedrukt in het aantal standaardbassen. De bekendste types zijn 32, 40, 48, 60, 72, 80, 96 en 120 bassen. Je hebt ook accordeons met melodiebassen. Dit soort instrumenten worden veelal gebruikt voor klassieke muziek.

Het accordeon is een zeer divers instrument. Veel mensen kennen het van Rowwen Heze, Franse Musettes, enz. Wat veel mensen niet weten is dat op het accordeon eigenlijk iedere muziekstijl gespeeld kan worden. Er wordt dan ook lesgegeven in alle gewenste muziekstijlen.

Voor je tot aanschaf van een instrument overgaat, kun je het best contact opnemen met de docent.

Voor informatie over de docente van dit instrument  : zie de bovenste kolom aan de rechterzijde van deze pagina