27/05/2020

Viool

 

De viool is een snaarinstrument met vier snaren. De klank wordt voortgebracht door de snaren in trilling te brengen met een strijkstok (zie ook arco), of door te tokkelen met de vingers (pizzicato). De houten klankkast dient om het geluid van de trillende snaren te versterken. De viool wordt doorgaans bespeeld door het instrument tussen kin en schouder te klemmen en met de vingers van de linkerhand de snaren af te drukken tegen de ebbenhouten toets om zodoende de snaar te verkorten (en dus hoger te doen klinken).

 Vioolspelen kun je al heel jong gaan leren. Voor kinderen zijn kinderviolen in allerlei maten te verkrijgen, advies over de juiste maat is of bij de docent of bij de vioolbouwer te krijgen.

Viool is een moeilijk instrument om te leren, dat is algemeen bekend. Maar als je over een goed stel oren beschikt en elke dag wilt oefenen, dan is het zeker niet onmogelijk om het te leren!! Met viool kun je klassieke muziek spelen, maar het is niet de enige soort muziek. Ook in volksmuziek, jazz en pop komt de viool heel vaak voor. In moderne lesmethoden wordt ook aandacht geschonken aan deze muziekstijlen.

 

 

Voor informatie over de docent(en) van dit instrument : zie de bovenste kolom aan de rechterzijde van deze pagina